El Rincón de Lectura: la escuelita de San José - AlterNativa3

Search

El Rincón de Lectura: la escuelita de San José

escuelasanjose

El projecte

L’escola de la Comunitat de San José és una de les 9 escoles beneficiaries del projecte el Rincón de Lectura realitzat per Alternativa3 i la Cooperativa Augusto Cesar Sandino, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i Fundación Logistica Justa. El projecte ha posat a disposició de les escoles llibres de lectura i el mobiliari, creant així una petita biblioteca i foment

bibliotecasanjose

ant la lectura. Les escoles estan ubicades a comunitats rurals de difícil accés i escassos recursos.

Per arribar a la comunitat de Sant José l’autobús que recorre les diferents comunitats del Guapotal, una regió muntanyosa on principalment es cultiva cafè, et deixa al camí principal i d’allà comença un magnífic sender que s’enfila d’alt d’una muntanya per gairebé una hora. Recorre’l amb la calor enganxosa del tròpic és fatigant però alhora les vistes son magnífiques.

El projecte, a més, a fomentat la creació d’un concurs de lectura a la comunitat i formacions a les escoles sobre el bon us dels llibres i l’equitat de gènere.

 

 

Com ajuda la biblioteca a la comunitat?

És una petita escola de primària amb 54 alumnes, la majoria venen de la comunitat i alguns han de caminar uns quants quilòmetres cada dia per arribar-hi. Allà ens ha atès el professor Pablo, un noi de 23 anys de la pròpia comunitat que va ser becat amb el programa de beques de la Cooperativa i AlterNativa3 per estudiar i poder ser mestre. Pablo ens explica que els infants a l’escola no tenien llibres de lectura, només els de text, i per tant la lectura era una pràctica desconeguda pels infants i les seves famílies. Amb el Rincón de lectura han creat un servei de préstecs i els nens i nenes s’enduen els llibres per llegir a casa. El mestre, entusiasmat, comenta com deixa una estona cada dia perquè li expliquin què els hi va agradar del llibre i amb qui el van llegir. Per a ell el projecte ha estat una estratègia on famílies i infants s’involucren per conèixer més enllà, per viatjar al món dels llibres i, a través d’aquests, millorar la comunicació entre la família i els nens i nenes. Llibres com El patito Feo, Els tres porquets, La rateta presumida, Garbancito… son els que han transportat als infants de San José al món màgic dels llibres.

- 20-11-17
0
    Tu carrito
    Tu carrito está vacíoVolver a la tienda